Hekla® Lättjord typ C

Bjälklag, upphöjda bäddar & urnor

Bara Mineraler Hekla® Lättjord Typ C Highres 2683
Bara Mineraler Hekla® Lättjord Typ C Haren Vecka 28 062
Bara Mineraler Hekla® Lättjord Typ C IMG 3318

Begränsad bärighet på bjälklaget kräver rätt val av substrat. Hekla® Lättjord Typ C är ett komplett planteringssubstrat bestående av hög andel pimpsten, grönkompost med ett bra mikroliv och viktiga mineraler.

Den har en låg vikt och tillgången till luft och vatten är hög och jämnt fördelad i hela växtbäddens höjd. Både höga och låga växtbäddar kan anläggas och anpassas efter platsens förutsättningar eller optimeras för växternas behov. Trots sin låga vikt kan Hekla® Lättjord Typ C hålla en stor mängd vatten och samtidigt vara stabil. Den behåller sin volym och funktion över tid vilket ger lättskötta planteringar.

Hekla® Lättjord typ C rekommenderas av Byggvarubedömningen

Innehåll:
Hekla® Pimpsten 2-8 (50 vol%), grönkompost, mineralmix
Vikt (fuktig):
ca 700 kg/m3
Vikt (fältkapacitet):
ca 1025 kg/m3
Tillval:
Biokol
Låg Vikt

Låg vikt

Då Hekla® Lättjord Typ C har en låg vikt kan växtbäddens höjd anpassas efter bjälklagets begränsade bärighet samtidigt som den kan optimeras efter växternas behov. Hekla® Lättjord Typ C väger 700 kg/m3 när den är fuktig och 1025 kg/m3 när den är vattenmättad.

Rötter

Rötter i hela bädden

Oavsett växtbäddens tjocklek ska växternas rötter kunna utvecklas både längst ner och högst upp i växtbädden. Hekla® Lättjord Typ C har en hög och jämn vatten- och lufthållande porositet från botten till toppen, därför kan växterna utnyttja och bilda rötter i hela jordvolymen. Substratet har 45 % vattenfylld porositet och 31 % luftfylld porositet vid 30 cm tryck.

Vatten

Buffrar vatten

Hekla® Lättjord Typ C buffrar vatten effektivt utan att bli syrefattig. Den höga andelen vattenhållande och syrehållande porer ger växternas rötter tillgång till både vatten och syre vid såväl vattenmättat tillstånd som vid torrare förhållanden. Kompletteras växtbädden med ett skikt Hekla® Pimpsten i botten dräneras överskottsvatten bort och syretillgången blir hög även i växtbäddens botten.

Struktutstabil

Hållbar struktur

Tack vare den höga andelen pimpsten i substratet och välbrunnen kompost kommer Hekla® Lättjord Typ C att behålla sin volym och struktur över tid. En hållbar struktur betyder bibehållen funktion och en lättskött yta.

Växtbäddar på bjälklag

Växtbädden bör anläggas i två skikt, ett dränerande lager med Hekla® Pimpsten och ett övre lager med rotsubstrat.

 1. HEKLA® COARSE
  Grov pimpsten 10-35 mm.  Volymvikt vid fältkapacitet är ca 650 kg/m3.
 2. HEKLA® PIMPSTEN 2-8
  Pimpsten 2-8 mm. Läggs i botten av bädden i ett ca 100-150 mm tjockt lager. Volymvikt vid fältkapacitet är ca 850 kg/m3.
 3. HEKLA® LÄTTJORD TYP C
  Strukturstabilt aktivt rotsubstrat baserat på Hekla® Pimpsten 2-8. Produkten har en bra växtnäringsbalans och neutralt pH. Volymvikt vid fältkapacitet är ca 1025 kg/m3.
 4. HEKLA® PIMPSTENSSKELETT
  Strukturstabilt rotsubstrat baserat på Hekla® Coarse. En växtbädd med Hekla® Pimpstensskelett kan byggas så att den möter kraven för trafikklass 1. Produkten har en bra växtnäringsbalans och neutralt pH. Volymvikt vid fältkapacitet är ca 850 kg/m3.

  Ladda ner PDF 
Vaxtbaddar Ill4

 

Beställ vårt kunskapspaket om växtbäddar på bjälklag och takterrasser som innehåller information för dig som arbetar med projektering och föreskrivning. Paket innehåller bland annat principritningar, DWG-filer, AMA-texter, argument och inspiration. Kunskapspaketet är kostnadsfritt.  


 

Vi har levererat vår Hekla® Lättjord Typ C till planteringarna på innergården till Brf Sockerkokaren i Lund. Nu kan de boende njuta av en frodighet som annars hade varit svår att skapa.

Läs mer