Hekla® Lättjord typ C

Bjälklag, upphöjda bäddar & urnor

Hekla Lättjord Typ C Bara Mineraler

Begränsad bärighet på bjälklaget kräver rätt val av substrat. Hekla® Lättjord Typ C är ett komplett planteringssubstrat bestående av hög andel pimpsten, grönkompost med ett bra mikroliv och viktiga mineraler.

Den har en låg vikt och tillgången till luft och vatten är hög och jämnt fördelad i hela växtbäddens höjd. Både höga och låga växtbäddar kan anläggas och anpassas efter platsens förutsättningar eller optimeras för växternas behov. Trots sin låga vikt kan Hekla® Lättjord Typ C hålla en stor mängd vatten och samtidigt vara stabil. Den behåller sin volym och funktion över tid vilket ger lättskötta planteringar.

Innehåll:
Hekla® Pimpsten 2-8 (50 vol%), grönkompost, mineralmix
Vikt (fuktig):
ca 700 kg/m3
Vikt (fältkapacitet):
ca 1025 kg/m3
Tillval:
Biokol

Den har en låg vikt och tillgången till luft och vatten är hög och jämnt fördelad i hela växtbäddens höjd. Både höga och låga växtbäddar kan anläggas och anpassas efter platsens förutsättningar eller optimeras för växternas behov. Trots sin låga vikt kan Hekla® Lättjord Typ C hålla en stor mängd vatten och samtidigt vara stabil. Den behåller sin volym och funktion över tid vilket ger lättskötta planteringar.

Den har en låg vikt och tillgången till luft och vatten är hög och jämnt fördelad i hela växtbäddens höjd. Både höga och låga växtbäddar kan anläggas och…

Byggvarubedömningen

Hekla Lättjord Typ C är bedömd av Byggvarubedömningen

Download icon

Produktdatablad Hekla Lättjord Typ C

Låg Vikt

Låg vikt

Då Hekla® Lättjord Typ C har en låg vikt kan växtbäddens höjd anpassas efter bjälklagets begränsade bärighet samtidigt som den kan optimeras efter växternas behov. Hekla® Lättjord Typ C väger 700 kg/m3 när den är fuktig och 1025 kg/m3 när den är vattenmättad.
Då Hekla® Lättjord Typ C har en låg vikt kan växtbäddens höjd anpassas efter bjälklagets…
Rötter

Rötter i hela bädden

Oavsett växtbäddens tjocklek ska växternas rötter kunna utvecklas både längst ner och högst upp i växtbädden. Hekla® Lättjord Typ C har en hög och jämn vatten- och lufthållande porositet från botten till toppen, därför kan växterna utnyttja och bilda rötter i hela jordvolymen. Substratet har 45 % vattenfylld porositet och 31 % luftfylld porositet vid 30 cm tryck.
Oavsett växtbäddens tjocklek ska växternas rötter kunna utvecklas både längst ner och högst upp i…
Vatten

Buffrar vatten

Hekla® Lättjord Typ C buffrar vatten effektivt utan att bli syrefattig. Den höga andelen vattenhållande och syrehållande porer ger växternas rötter tillgång till både vatten och syre vid såväl vattenmättat tillstånd som vid torrare förhållanden. Kompletteras växtbädden med ett skikt Hekla® Pimpsten i botten dräneras överskottsvatten bort och syretillgången blir hög även i växtbäddens botten.
Hekla® Lättjord Typ C buffrar vatten effektivt utan att bli syrefattig. Den höga andelen vattenhållande…
Struktutstabil

Hållbar struktur

Tack vare den höga andelen pimpsten i substratet och välbrunnen kompost kommer Hekla® Lättjord Typ C att behålla sin volym och struktur över tid. En hållbar struktur betyder bibehållen funktion och en lättskött yta.
Tack vare den höga andelen pimpsten i substratet och välbrunnen kompost kommer Hekla® Lättjord Typ…

Utvalda referenser med Hekla Lättjord Typ C

Lättjord Typ C Bara Mineraler Solna 5631

Nöten 5-Solna

Landskapsarkitekterna Emma Lindman Eckerberg och Jenny Fält har, tillsammans med många landskapskollegor på ÅWL arkitekter i Stockholm, gestaltat ombyggnad och tillbyggnad med flertalet växtbäddar på ett bjälklag, bland annat ovanför ett garage.
Lowres Bara Mineraler 9973

Campus Albano-Stockholm

Av alla grönytor så anlades två stora taklandskap med hållbarhet, miljötänk och biologisk mångfald i centrum. Alla takytor är tillgängliga dygnet runt för den som så önskar. Det är en fantastisk miljö för den som vill äta sin lunch, sitta och studera eller bara gå runt och njuta ett underbart vackert och grönskande taklandskap.
Lowres 7678

Atlas-Göteborg

Längs Mölndalsgatan i Göteborg hittar man Atlas, ett stilrent bostadsområde som stod klart sommaren 2020. På innergården finns flertalet växtbäddar som skapar en gemytlig miljö och som bryter av fint mot den ljusa fasaden.
Lowres Bara Mineraler 0055

Bolinder terrass-Järfälla

Bakom det nya huset på Godsvägen har Maria Höök och kollegor på Kragh & Berglund ritat en prunkande blomsterpark, Bolinder terrass nya bostadsgård. Här finns både den stora gården som alla kan använda och mindre privata uteplatser. I slänten ner mot gården skapas en terrasserad trädgård med böljande formspråk. Genom planteringen leds en trappa ned mot vackra gamla industribyggnader.

Kunskapsbank

Här har vi samlat nedladdningsbara dokument, instruktioner, ritningar och tips som hjälper dig framåt i ditt projekt.